dinsdag 20 november 2012

Moments before the Flood ~ Carl De Keyzer








 
 
Op dinsdag 20 november 2012 trok ik samen met Elien Engelen naar de tentoonstelling ‘Moments Before The Flood’ van de bekende fotograaf Carl De Keyzer. Deze tentoonstelling loopt nog tot 6 januari 2013 in de C-Mine in Genk.



Carl De Keyzer

Carl De Keyzer is een bekend Belgisch fotograaf. Na de secundaire school ging hij dierengeneeskunde studeren aan de universiteit in Gent. Na een half jaar trok hij echter naar de academie om te experimenteren met fotografie, film en filosofie.
In 1982 werd hij docent aan de Gentse academie waar hij zeven jaar lesgaf.

Daarna bracht Carl De Keyzer vele fotoboeken uit met thema’s zoals godsdienst, India, Sovjet-Unie,… In 2012 kwam zijn laatste boek uit: Moment Before The Flood.


Hij wil de ramp niet fotograferen, wel het wachten erop.

Vragen

Tijdens het bezoeken en nadenken over de tentoonstelling hoop ik een antwoord te vinden op de volgende vragen:

µ       Wat bedoelt de fotograaf met de foto’s?
µ       Waarover gaan de foto’s?
µ       Welke boodschap wil hij duidelijk maken?
 

C-Mine in Genk
 
De C-Mine site is gebouwd op de fundamenten van de mijn van Winterslag. Je vindt er een afwisseling van nieuwe architectuur en het reeds bestaande industriële erfgoed.

In augustus 1901 vindt André Dumont steenkool in de Kempen. Zo werd het Limburgse steenkeelbekken ontdekt. Na enkele proefboringen en wat tegenwind kwam men in 1906 tot een akkoord: de concessie ‘Genck-Sutendael’ werd opgericht. De ontwikkeling van deze steenkoolmijnen betekende een keerpunt voor de Limburgse industriële ontwikkeling.

Ondertussen heeft de site met zijn prachtige en industrieel mijnerfgoed een nieuwe naam en invulling gekregen: C-Mine waarvan de letter C staat voor creativiteit. Sinds 2001 is het complex in handen van de stad Genk. Een deel van de mijngebouwen en –installaties is behouden gebleven en heeft een monumentstatus. Verder vestigen en ontwikkelen zich steeds meer en meer partners en projecten op C-Mine. Zo is er bijvoorbeeld al een cultuurcentrum, een speeltuin, een cinema, mogelijkheid tot eten en drinken,…

De tentoonstelling

Eerst dacht ik dat de tentoonstelling ging over waterrampen. De fotograaf zou foto’s getrokken hebben op bepaalde plaatsen net vooraleer deze verwoest werden door een waterramp zoals een overstroming of tsunami.
Tijdens het opzoeken van extra informatie, bleek dit niet het geval te zijn. Carl De Keyzer wil met zijn tentoonstelling de aandacht vestigen op de opwarming van de aarde, het broeikaseffect, de stijgende waterspiegel,…
Het doel van de tentoonstelling en wat extra uitleg over de foto’s zou zeker geen kwaad kunnen. Nu kom je een zaal binnen met allemaal fantastisch mooie en grote foto’s, maar indien je niet op de hoogte bent van de bedoeling, kan je er maar naar raden.

Nu komen er meteen wat meer vragen in mij op, namelijk:
µ       Hoe zit het met de opwarming van de aarde?
µ       Wat is het broeikaseffect?
µ       Kan de stijging van het zeeniveau ook gevolgen hebben in Europa?
µ       Heeft de opwarming van de aarde te maken met alle natuurrampen waarvan we tegenwoordig zoveel horen?
Iedereen heeft al wel iets opgevangen over het broeikaseffect, de opwarming van de aarde en het klimaat, de stijging van de zeespiegel en noem maar op. Het zeeniveau zal de komende eeuw drastisch stijgen ten gevolge van de klimaatopwarming. Het zijn slechts prognoses, maar deze variëren van enkele decimeters tot zelfs enkele meters.

Europa is een wachtend, lanterfantend continent geworden.

Vier jaar lang reisde Carl De Keyzer Europa af. Vier maanden per jaar, honderdtwintigduizend kilometer bracht hij in zijn auto door, reizend van de ene kust naar de andere in Europa. Het was zijn bedoeling enkel ijle landschappen, verlaten plaatsen, donkere wolkenpartijen,… te fotograferen. Maar er kwamen toch weer mensen aan de pas: liggend op het strand, aan het werk of al spelend. Dan besliste de fotograaf de foto’s te laten afwisselen tussen onheilspellende beelden en zorgeloze kiekjes.
De foto’s hebben niet enkel de bedoeling het toekomstig gevaar te tonen, maar heeft ook oog voor historische gebouwen en prachtige plaatsen binnen Europa.
De kust is het vraagteken van het vasteland.


De opwarming van de aarde
De zon is uiteraard de ‘motor’ van ons klimaat en zorgt voor licht en warmte. De gele pijlen op onderstaande afbeelding tonen aan dat de warmte voor een deel opgenomen wordt door de aarde. Daardoor worden het land en het water verwarmd.
Bijna de helft van de infraroodstralen van de zon worden teruggekaatst. De broeikasgassen houden dan op hun beurt weer een deel van de teruggekaatste gassen tegen. Dit is nodig om de temperatuur op peil te houden. Indien dit niet zo gebeurde, zou de gemiddelde temperatuur op aarde -19° zijn. Op de afbeelding tonen de oranje pijlen dit.
Bij de rode pijlen loopt het mis. Door bijvoorbeeld meer uitstoot van CO2 produceren we te veel broeikasgassen. Die grote hoeveelheid broeikasgassen zorgen ervoor dat er te veel warmte bijgehouden wordt. Het grote gevolg hiervan is dat de temperatuur van de volledige planeet stijgt.


 
Wat zijn de zichtbare gevolgen op aarde?

Niet enkel de natuur en de mensen ondervinden de opwarming van de aarde, ook de fauna en flora krijgen het te verduren. Regenwouden worden gekapt waardoor er ten eerste nog meer CO2 in de atmosfeer terecht komt. Ten tweede raken een heleboel dieren hun woonplaats kwijt. Anderzijds komen de dieren in de problemen door de stijgende temperatuur van het zeewater. Zo sterven bijvoorbeeld koralen af die belangrijk zijn voor het andere zeeleven, maar door bijvoorbeeld het smelten van het ijs verliezen dieren grote delen van hun leefwereld.

In vele gebieden neemt het aantal overstromingen toe door hevige neerslag en zware stormen. In andere gebieden kampen de inwoners dan weer met het tegenovergestelde: grote droogte. Vooral in Afrika hebben ze hier last van.

We merken dat de sneeuwmassa op de toppen van de gebergtes de laatste jaar erg is afgenomen. Op onderstaande foto’s zie je de gevolgen van de temperatuurstijging op de berg Kilimanjaro in Tanzania.
Ook de gletsjers en de ijsmassa’s op het land leiden onder de temperatuurstijging. Zij worden steeds kleiner en kleiner.
 
Aan de polen smelt het ijs zienderogen door de stijgende temperaturen. Hieronder staat een tabel van professor Mann. Deze tabel toont de gemiddelde temperatuur aan het noordelijk halfrond de laatste duizend jaar.
Jaartal
Temperatuur
1000
-0,25°C
1200
-0,30°C
1400
-0,20°C
1600
-0,40°C
1800
-0,20°C
1900
-0,20°C
1950
0,10°C
2000
0,60°C

Vanaf de jaren ’90 stijgt de temperatuur met ongeveer driekwart graden. Dit heeft grote gevolgen: een stijging van 3°C betekent dat de zeespiegel tot 5 meter stijgt.


Het WWF

Volgens het WWF wordt de ecologische voetafdruk van de mens op aarde alleen maar groter. De natuurlijke grondstoffen stijgen wel, maar de mens breekt de natuurlijk ecosystemen af.
Het WWF werkt samen met partners om de biodiversiteit te redden en om de impact van de mensheid op de natuurgebieden te verminderen.
 

Tussen nu en 2050 wilt het WWF dat:

Ø  de integriteit van de meest bijzondere natuurgebieden bewaard blijft, wat bijdraagt aan een veiligere en duurzame toekomst voor iedereen;
Ø  de wereldwijde ecologische voetafdruk van de mensheid het vermogen heeft om de aarde in leven te houden en dat de natuurlijke rijkdommen eerlijk verdeeld worden.

De ecologische voetafdruk?

Het WWF probeert de ecologische voetafdruk van de mensheid te verkleinen. Tegen 2020 willen zij de globale ecologische voetafdruk van de mens naar een lager niveau brengen in de volgende gebieden: energie en koolstof, grondstoffen en water. Maar wat is die ecologische voetafdruk precies?
 

We eten, wonen ergens, verplaatsen ons, gaan op vakantie, werken... Voor al deze activiteiten verbruiken we natuurlijke bronnen. Een voorbeeld:

Voor 1 kg vlees is 10 m² weiland (voor het laten grazen van de dieren) en 11m² akkerland (voor het telen van veevoeder) nodig. Daarboven wordt voor 1 kg vlees 2,4 m² bouwland (stallen voor de dieren …) en 21 m² energieland gebruikt. Voor het produceren van vlees wordt dus heel wat energie verbruikt (voor het transport, het verwerken van het vlees …).

 
Iedereen gebruikt dus een stukje van de aarde. Met de ecologische voetafdruk kunnen we aangeven hoeveel oppervlakte aarde één persoon, een klas, een stad, een land of de wereld nodig heeft om te leven.  Het eerlijkste zou zijn dat iedereen op aarde hetzelfde stukje zou krijgen, maar dit is niet altijd zo.
Hieronder staat een kaart die de gemiddelde voetafdruk per inwoner per jaar weergeeft. Hierop is duidelijk te zien de verschillen tussen de landen enorm groot zijn.
 
In onderstaand filmpje vertelt professor Wackernagel over de ecologische voetafdruk. Hij vergelijkt het met een voetbalveld.




Hoe wordt de opwarming van de aarde aangepakt?

Pas in 1992 drong de ernst internationaal door. Op de milieutop in Rio de Janeiro werd het ‘Raamverdrag inzake Klimaatverandering van de verenigde Naties’ aangenomen. Deze overeenkomst werd door 189  ondertekend en trad op 21 maart 1994 in werking.

Doelstellingen van het Klimaatverdrag (artikel 2):
“Het uiteindelijke doel van dit Verdrag en alle daarmee verband houdende rechtskracht hebbende akten die de Conferentie van Partijen aanneemt, is het bewerkstelligen, in overeenstemming met de desbetreffende bepalingen van het Verdrag, van een stabilisering van de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer op een niveau waarop gevaarlijke antropogene verstoring van het klimaatsysteem wordt voorkomen. Dit niveau dient te worden bereikt binnen een tijdsbestek dat toereikend is om ecosystemen in staat te stellen zich op natuurlijke wijze aan te passen aan klimaatverandering, te verzekeren dat de voedselproductie niet in gevaar komt en de economische ontwikkeling op duurzame wijze te doen voortgaan.”


Later, in 1997, keurde de Verenigde Naties ook het Kyoto-protocol goed. Dit verplicht de geïndustrialiseerde landen om tussen 2008 en 2012 de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen met 5% te verminderen in vergelijking met 1990.

Onlangs kwam het Kyoto-protocol in België nog in de media. Hieronder staat een krantenbericht:

België gaat verlenging Kyoto-protocol tot 2020 bepleiten
 
België gaat bij de komende klimaattop in Doha pleiten voor een verlenging van het Kyoto-protocol tot 2020. Dat kondigde staatssecretaris voor Energie en Milieu, Melchior Wathelet, aan op een persconferentie. Hij hoopt een bemiddelingsrol te kunnen spelen en heeft kritiek op de houding van de gewesten in het dossier van de CO2-quota.
De top loopt van maandag 26 november tot vrijdag 7 december in de hoofdstad van Qatar, en moet bepalen welke richting men uit zal gaan na afloop van het Kyoto-protocol, dat op 1 januari 2013 afloopt. Op de achtergrond spelen klimaatdreigingen zoals de orkaan Sandy.

"Evaluatiemechanisme is pluspunt"
België wil volgens Wathelet, die de top vanaf 4 december zal volgen, inzetten op de verlenging van het protocol tot 2020 met een zo streng mogelijk mechanisme. "We hadden gehoopt dat meer landen zich zouden aansluiten, maar we moeten de pluspunten benadrukken zoals het evaluatiemechanisme. Niet alles is perfect, maar het is de beste basis voor de periode na 2020", stelde de staatssecretaris.

Ons land wil mee bemiddelen om een bindend mechanisme goedgekeurd te krijgen. "België is net als Zweden groot genoeg om geloofwaardig te zijn tijdens de onderhandelingen en klein genoeg om er niet van verdacht te worden dat het zijn eigen belangen verdedigt. We willen deze rol blijven spelen in Doha", aldus Wathelet.

Kritiek van gewesten
Vlaanderen en Wallonië hebben kritiek op het feit dat de federale overheid een deel van de opbrengsten van de CO2-quota zou hebben ingepikt terwijl het om een gewestbevoegdheid gaat.

"In het communautaire akkoord, dat ook door partijen als Ecolo is ondertekend, worden inkomsten voor de federale overheid voorzien", repliceerde Melchior Wathelet. "De gewesten hebben de neiging om te zeggen dat het om een gewestbevoegdheid gaat als er geld te rapen valt", voegde hij eraan toe.
 
Bron: ‘België gaat verlening Kyoto-protocol tot 2020 bepleiten’, internet, 23 november 2012, (http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1538866/2012/11/23/Belgie-gaat-verlenging-Kyoto-protocol-tot-2020-bepleiten.dhtml).
 


België heeft een nationaal Klimaatplan voor de periode 2002 – 2012 opgesteld. Door de federale staatsstructuur werden de bevoegdheden verdeel over het federale niveau en de gewesten. Hieronder staat een tabel met de bevoegdheden per niveau.

 
Federale staat
Gewesten
Leefmilieu
- coördinatie van het internationale beleid
- productbeleid
- luchtkwaliteit
 
Energie
- grote infrastructuren en planning van gas en elektriciteit
- tarificatie en belastingen
- nucleaire energie
- off-shore windenergie
- transport en locale distributie van gas en elektriciteit
-rationeel energiegebruik
- energie-efficiëntie
- hernieuwbare energie  
Transport
- nationale lichthaven en spoor
- belasting op auto’s en brandstof
- technische normen van auto’s
- autowegen, bevaarbare waterlopen, havens, regionale luchthavens
- openbaar vervoer en schoolvervoer

 
De drie gewesten laten zich niet doen als het over de opwarming van de aarde gaat. Zij richten allemaal hun eigen plan op.

-         De Vlaamse overheid heeft een Vlaams klimaatbeleidsplan opgesteld.
-         Het Brussels hoofdstedelijk Gewest zorgde voor een Brussels lucht-klimaat-plan.
-         Het Waals gewest stelde het Plan wallon air-climat op.



Wat kunnen wij doen?

Is er iets wat wij als ‘kleine mens’ kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Jazeker, het zijn slechts kleine dingen waarmee we rekenen kunnen houden, maar die een wereld van verschil zullen maken.

Hieronder staat een lijstje van tien tips om zelf de opwarming van de aarde tegen te gaan:

                     I.            Isoleer uw woning: zo beperk je de CO2 uitstoot.
                  II.            Zet de verwarming ’s nachts uit.
               III.            Kies een douche boven een bad.
                IV.            Kies voor verse producten: diepvriesproducten zijn energieverslindend.
                   V.            Eet minder vlees: veeteelt veroorzaakt een hoge uitstoot van broeikasgassen.
                VI.            Doof de lichten wanneer u de kamer verlaat.
             VII.            Ga te voet of gebruik de fiets voor kleine verplaatsingen.
          VIII.            Koop zuinige elektrische toestellen: bekijk het Europees Energielabel.

Om consumenten bij te staan bij een energiezuinige keuze, heeft de Europese Unie het Europees energielabel ingevoerd. Via een kleurschaal van rood naar groen en de bijhorende energieklassen G tot A (soms A+ of A++) geeft die op een visuele en eenvoudige wijze een beeld van de efficiëntie waarmee een toestel met energie omspringt.

                IX.            Koop energiezuinige verlichting.
                   X.            Kies een zuinige wagen.

Wanneer ik dit lijstje lees, merk ik dat er toch een aantal elementen opstaan waarbij wij zeker rekening mee kunnen houden.

Natuurrampen

Onlangs nog volop in de actualiteit geweest: de storm Sandy die door New York raasde. Eerst eiste deze orkaan tientallen leven in de Caraïben. Daarna ging de orkaan richting oostkust. in New York werden op voorhand al vele veiligheidsmaatregelen genomen: vluchten werden geannuleerd, het openbaar vervoer werd stilgelegd, scholen gingen dicht,… Op dinsdag 30 oktober kwam de orkaan uiteindelijk in de staat New Jersey en raasde door New York, Maryland, Pennsylvania en Connecticut. In de Verenigde Staten zijn er tientallen doden gevallen door rondvliegend puin of omvallende bomen. Grote delen van het land zaten lange tijd zonder elektriciteit en de overheid deelde op diverse plaatsen overlevingspakketten uit.


In het noorden van Italië –een beetje korter bij huis- werden de inwoners geconfronteerd met wateroverlast. Het regende er dagen aan een stuk zonder ophouden. Venetië staat voor 70% onder water. Regen en wind hebben het waterpeil laten stijgen tot anderhalve meter boven het normale niveau. Dit is de ergste overstroming in 150 jaar.

Langer geleden, maar iedereen herinnert zich het nog wel: de zeebeving in de Indische Oceaan in 2004. De zware zeebeving veroorzaakte een vloedgolf met ongeveer 230 000 doden als gevolg.  Deze tsunami wordt gezien als één van de ergste natuurrampen in de geschiedenis.

 

Door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel komen meer en meer overstromingen voor. Grote gebieden staan onder water. De opwarmign van de aarde heeft hier zeker en vast mee te maken.
Wanneer er dan niet enkel wateroverlast is, maar ook nog eens een aardbeving, een tsunami, onweer,... dan is er nog veel meer schade.


Weetje

Moments Before The Flood flirt met schoonheid volgens de fotograaf. De beelden die hij maakte zijn monumentaal, zowel in hun omvang als in resolutie. Carl De Keyzer werkte met vijfenzestig tot tachtig miljoen pixels. Dit zorgt ervoor dat de foto’s scherper zijn dan een schilderij. De schoonheid van de foto’s is een soort lokmiddel om de kijker naar de foto toe te trekken en in het beeld te zuigen.

Persoonlijk vind ik dat de fotograaf zeker geslaagd is in zijn opzet. De foto’s zijn zo reusachtig en stralen  enorm. Je kan gewoon niet vanop een afstand blijven kijken. Het is ook overduidelijk dat Carl de Keyzer echt de mooiste en absurdste foto's van de Europese kust heeft genomen.
Hieronder staan enkele foto’s die mij persoonlijk enorm aanspraken, elk op hun manier.
 

 Thames estuary, UK, 2009
 
 
Dragir, Denmark, 2011
 

 
Blankenberge, België, 2006
 
 
 Mouresi, Griekenland, 2011
 
Op de laatste foto zie je bijvoorbeeld de dreigende wolken boven de zee. Bovendien kan je duidelijk zien dat het zeewater redelijk hoog staat. Ook onderstaande foto is hier een mooi voorbeeld van:

 
 Ierland, 2011



Actualiteit
Het Kyoto protocol kwam net in de actualiteit. Hieronder staat het krantenartikel.
Pessimisme rond VN-klimaatconferentie Doha
In de Qatarese hoofdstad Doha gaat vandaag de VN-klimaatconferentie van start. Klimaatspecialisten en vertegenwoordigers uit 200 landen zullen er zich de komende dagen buigen over de broeikasgassen en de klimaatsverandering. Maar de verwachtingen zijn bijzonder laaggespannen. Waarnemers verwachten dan ook geen uitbreiding van het Kyoto-pact.
Als de deelnemers aan de top in Doha er niet in slagen om een relevant vervolg te breien aan het akkoord van Kyoto dan komt meteen ook een nieuw verdrag in het gedrang dat de arme en rijke landen moet verenigen in hun strijd tegen de opwarming van de aarde.
Het hoofd van het VN-klimaatteam noemde een snellere reactie op de klimaatsverandering noodzakelijk en mogelijk. Een recente VN-studie voorspelde dat de stijging van de broeikasgassen zal leiden tot een gemiddelde temperatuurstijging van drie tot vijf graden.
De verwachting is dat dit zal leiden tot meer overstromingen, periodes van droogte, hittegolven en een stijging van het zeeniveau. Twee jaar geleden werd op een VN-conferentie nog afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden boven de pre-industriële tijd. Maar ondanks de wereldwijde recessie bereikten de broeikasgassen vorig jaar toch weer een nieuwe piek.
"Gebrek aan ambitie"
Waarnemers hebben het over een gebrek aan ambitie. Veel landen lijken zich niet bewust van het probleem. Om de klimaatsverandering een halt toe te roepen is er dringend nood aan de uitbreiding van het Kyoto-pact. Maar Rusland, Japan en Canada hebben zich al uit dat akkoord teruggetrokken zodat eigenlijk vooral Europa en Australië overblijven als belangrijkste verdedigers. Maar zij zijn maar verantwoordelijk voor 14 procent van de totale CO2-uitstoot.
Volgens Rusland, Japan en Canada heeft het weinig zin om strengere beperkingen in te voeren als nieuwe supermachten als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika helemaal geen uitstootbeperkingen hanteren. Het is een van de redenen waarom ook de VS het Kyoto-akkoord nooit ratificeerden.
Het is overigens de eerste keer dat er een klimaatconferentie in een OPEC-land plaatsvindt. Qatar geniet bovendien de kwalijke eer van 's werelds hoogste CO2-uitstoot per inwoner te hebben. De uitstoot ligt er drie keer zo hoog als in de VS.
Bron: Pessimisme rond VN-klimaatconferentie Doha, internet, 26 november 2012, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121126_Doha_klimaattop).
 
Een tip voor leerkrachten
Met oog op de nieuwe eindtermen in verband met natuurwetenschappen, is deze tentoonstelling erg interessant.
De foto’s kunnen zeker gebruikt worden als visueel materiaal binnen bijvoorbeeld een les over de opwarming van de aarde.

Bronnen

µ       ‘Carl de Keyzer’, internet, 24 november 2012, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_De_Keyzer);
µ       ‘Carl de Keyzer Photography’, internet, 24 november 2012, (http://www.carldekeyzer.com/);
µ       ‘Uit in Genk’, internet, 24 november 2012, (http://www.uitingenk.be/nl/uig_collections/record/195/c-mine.html);
µ       Loeckx A., Smets M. (red.), 'Monumentendossier 3, Geschiedenis op zoek naar een waardig vervolg, Studie van de mijnneder-zettingen van Waterschei, Winterslag en Eisden', Brussel, Koning Boudewijn Stichting, 1991;
µ       ‘Piramide actuales: Opwarming van de aarde’, internet, 24 november 2012, (http://piramide.diekeure.be/actuapdfs/Actua_opwarming_aarde.pdf);
µ       ‘WWF’, internet, 25 november 2012, (http://www.wwf.be/nl/);
µ       ‘Tien tips om zelf de opwarming van de aarde tegen te gaan’, internet, 25 november 2012, (http://www.eutrio.be/nl/tien-tips-om-zelf-de-opwarming-van-de-aarde-tegen-te-gaan);
µ       ‘Bereken je ecologische voetafdruk’, internet, 25 november 2012, (http://www.footprint-wwf.be/footprintpage.aspx?projectId=105&languageId=3);
µ       ‘Het protocol van Kyoto’, internet, 25 november 2012, (http://www.klimaat.be/spip.php?rubrique53&fs=).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten